Jídelní lístek

Stáhnout aktuální jídelní lístek »


 

MÉNĚ ZNÁMÉ PŘÍLOHY:

ŠOULET, pokrm má typickou vůni a chuť po hrachu s kroupami, použitém koření a osmažené cibulce. Hrách a kroupy jsou uvařeny doměkka. Použité suroviny: kroupy, hrách, sůl, olej, slanina, cibule, česnek, majoránka


KUSKUS, je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.


BULGUR, jde o nalámanou celozrnnou pšenici, která je už předvařená. Vyrábí se tak, že se pšenice nejprve vypere, usuší, podrtí na menší kousky a následně předvaří. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční hodnoty. A co víc, obsahuje minimální množství tuku. 


LEPENICE, vařené brambory smíchané se zelím a rozmělněné na kaši.

 

MÉNĚ ZNÁMÉ JÍDLO:

CIKÁNSKÁ HOVĚZÍ ROLÁDA, hovězí maso naplněné směsí mletého vepřového a hovězího masa, kapií, hráškem, měkkým salámem


ZELENINOVÝ EINTOPF, jídlo z „jednoho hrnce“, patří k nejstarším německým tradičním jídlům. Jedná se o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např. s bramborovou polévkou. Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny.


UHERSKÝ GULÁŠ, Kousky vepřového a hovězího masa přelité omáčkou se zeleninovou vložkou a bramborami. Příloha : chléb nebo pečivo.


MEXICKÝ GULÁŠ, kousky dušeného masa v načervenalé omáčce s hráškem, posypané sýrem.


RUSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ, smetanová omáčka s kořenovou zeleninou a dušenými prolisovanými žampiony. (Hodně podobné svíčkové).


BALKÁNSKÝ DŽUVEČ, jídlo z rýže, masa a zeleniny. Jídlo je tureckého původu a s tureckými výboji se rozšířilo po skoro celé Evropě. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna v daném ročním období či kraji byly k dispozici.


OKOUNÍK MOŘSKÝ, maso okouníka je pevné a šťavnaté. Jeho chuť je jemná a maso obsahuje relativně málo tuku. Okouník mořský patří mezi několik druhů ryb, které jsou v angličtině obecně označovány názvem redfish. Tato ryba je snadno rozpoznatelná díky své křiklavě červené barvě.


JITRNICOVÝ PREJT, upečená směs předvařených masných surovin (vepřové maso, vepřová játra) smíchaná s dalšími surovinami a přísadami (cibule, veka, česnek, majoránka, nové koření mleté). Upečený prejt má typickou vůni a chuť po použitých surovinách a koření.


MAMINČINO KUŘE, dozlatova upečené kuřecí stehýnko s přílohou těstovin smíchaných s drobně krájenými játry a na plátky krájenými žampiony.


ZÁHORÁCKÝ ZÁVITEK, plátek masa potřený česnekem a plněný zelím.


HAMBURSKÁ VEPŘOVÁ KÝTA, jemná smetanová omáčka s kořenovou zeleninou, šunkou a sterilovanou okurkou.


KUŘE PO ZAHRADNICKU, porce kuřete přelité šťávou se zeleninou.

 

PŘÍPRAVA JÍDLA:

 

JÍDELNÍČEK

Kalendář akcí

Vážení rodiče, z organizačních a provozních důvodů bude zkrácena výuka.

Projektový den

19. 10. 2018

Téma: "Republika stoletá" - náplň projektového dne bude v rámci výuky dle dopoledního rozvrhu tříd pod vedením TU.

Prohlídka školy

Žáci právě připravují videoprohlídku naší školy. Jak to u nás vypadá se zatím můžete podívat zde

Ema Destinnová

Ema Destinnová (1878 - 1930) byla světoznámá česká operní pěvkyně a všestranně vzdělaná osobnost.

Poprvé s obrovským úspěchem vystoupila v roce 1898 berlínské Dvorní opeře. Hostovala také v Londýně, Vídni, Praze či Paříži. V Metropolitní opeře v New Yorku zpívala mj. po boku Enrica Carusa. Dnes je v povědomí veřejnosti díky svému vyobrazení na dvoutisícikorunové bankovce.

více o Emě Destinnové