Neznámá jídla v jídelníčku?

28. 3. 2023

Občas se stane, že si pod názvem jídla nedokážete nic představit? Možná právě zde najdete odpovědi...

 

MÉNĚ ZNÁMÉ PŘÍLOHY:

  • BULGUR, jde o nalámanou celozrnnou pšenici, která je už předvařená. Vyrábí se tak, že se pšenice nejprve vypere, usuší, podrtí na menší kousky a následně předvaří. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční hodnoty. A co víc, obsahuje minimální množství tuku.
  • DHAL, označuje půlenou luštěninu (čočku, hrách, cizrnu...). A také pokrm z jednoho hrnce, jehož základ tvoří loupané a půlené luštěniny, vařené doměkka a ochucené tradičním indickým kořením jako kurkuma, římský kmín, hořčičné semínko, garam masala, zázvor, česnek, mletý koriandr.
  • DÝŇOVO-ČOČKOVÉ PYRÉ, kombinace dýně např. Hokkaido, muškátové a nebo máslové dýně a červené čočky s kořením. 
  • KUSKUS (foto 7), je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.
  • LEPENICE, vařené brambory smíchané se zelím a rozmělněné na kaši.
  • ŠOULET (foto 20), pokrm má typickou vůni a chuť po hrachu s kroupami, použitém koření a osmažené cibulce. Hrách a kroupy jsou uvařeny doměkka. Použité suroviny: kroupy, hrách, sůl, olej, slanina, cibule, česnek, majoránka
  • ROZINKOVÁ RÝŽE, rýže ochucená rozinkami

Dýňovo – čočkové pyré – je kombinace dýně např. Hokkaido,muškátové a nebo máslové dýně a  červené čočky s kořením.

MÉNĚ ZNÁMÁ JÍDLA:

  • BALKÁNSKÝ DŽUVEČ (foto 22), jídlo z rýže, masa a zeleniny. Jídlo je tureckého původu a s tureckými výboji se rozšířilo po skoro celé Evropě. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna v daném ročním období či kraji byly k dispozici.
  • CIKÁNSKÁ HOVĚZÍ ROLÁDA, hovězí maso naplněné směsí mletého vepřového a hovězího masa, kapií, hráškem, měkkým salámem.
  • ČOČKOVÁ SEKANÁ S OŘECHY A ZELENINOU (foto 36), zdravá čočková sekaná se spoustou zeleniny, ovesných vloček a semínek s glazurou z worcestrové omáčky, kečupu a přírodního cukru
  • HAMBURSKÁ VEPŘOVÁ KÝTA (foto 16), jemná smetanová omáčka s kořenovou zeleninou, šunkou a sterilovanou okurkou.
  • HRÁCH PO MYSLIVECKU, dušený hrách s vepřovým masem, houbami a smetanou. Podávané s chlebem.
  • HUMMUS, arabský pokrm připravovaný z uvařené cizrny (římského hrachu) smíchané s tahinou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně.
  • ITALSKÉ TĚSTOVINY ALLA ARRABBIATA, italské těstoviny se směsí z krájených rajčat, rajského protlaku, česneku a bazalky.
  • JITRNICOVÝ PREJT, upečená směs předvařených masných surovin (vepřové maso, vepřová játra) smíchaná s dalšími surovinami a přísadami (cibule, veka, česnek, majoránka, nové koření mleté). Upečený prejt má typickou vůni a chuť po použitých surovinách a koření.
  • KEBABČATA, pečené válečky ze směsi mletého masa, zeleniny, sýru a koření.
  • KOLOŠVÁRSKÉ ZELÍ, kysané zelí zapečené s masem, rýží a smetanou. Jak už je z názvu Kolozsvári rakott káposzta patrno, tento pokrm k nám docestoval z Maďarska.
  • KOVBOJSKÉ FAZOLE, uvařené fazole s klobásou v leču. Podávané s chlebem.
  • KREVETOVÉ KULIČKY, krevety, červená cibule, zázvor, rybí omáčka, vejce - kuličky obaleny v sezamové strouhance a takto jsou smaženy
  • KRKOVICE V YUZUNÁDĚ, krkovice naložené v marinádě z omáčky Yuzu. Omáčka Yuzu se skládá ze sušené mořské řasy, šťávy a kůry z Yuzu citrusu, sójové omáčky a cukru.
  • KRŮTÍ PO MYSLIVECKU, dušené krůtí maso v omáčce z kořenové zeleniny a hub.
  • KUŘE PO ZAHRADNICKU, porce kuřete přelité šťávou se zeleninou.
  • KUŘECÍ BURRITO BOWL aneb ROZLOŽENÉ BURRITO, burrito se běžně dává do placek a balí do velké tortilly. Někdy se zapéká se sýrem, jindy se jí jen zabalené. Je původem z Mexika a můžete si ho udělat v nekonečném množství variací.
  • KUŘECÍ GULÁŠ PO TRENTINSKU, kuřecí maso nakrájené na kostky, dušené na cibuli, majoránce a loupaných rajčatech.
  • KVĚTÁKOVÉ KARI S ČOČKOU, oblíbené jídlo „z jednoho hrnce“ - uvařená čočka, květák, kari pasta, kurkuma, zjemněné kokosovým mlékem
  • MAKEDONSKÝ TOKÁŇ, maso nakrájené na kostky dušené na česneku se zeleninou (paprika, rajčata, fazolový lusk).
  • MALAJSKÉ KUŘECÍ KARI S MANGEM, směs kuřecího masa, mixu paprik, cibule, manga na kostky, mletého zázvoru, kari, sójové omáčky
  • MAMINČINO KUŘE (foto 31), dozlatova upečené kuřecí stehýnko s přílohou těstovin smíchaných s drobně krájenými játry a na plátky krájenými žampiony.
  • MEXICKÝ GULÁŠ, kousky dušeného masa v načervenalé omáčce s hráškem, posypané sýrem.
  • MUSAKA, tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
  • OKOUNÍK MOŘSKÝ (foto 6, 9), maso okouníka je pevné a šťavnaté. Jeho chuť je jemná a maso obsahuje relativně málo tuku. Okouník mořský patří mezi několik druhů ryb, které jsou v angličtině obecně označovány názvem redfish. Tato ryba je snadno rozpoznatelná díky své křiklavě červené barvě.
  • PODĚBRADSKÉ VEPŘOVÉ MASO, dušené vepřové maso na kořenové zelenině a rajčatech. Smetanová omáčka ze zeleniny (mrkve, květáku a hrášku).
  • RUSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ (foto 25), smetanová omáčka s kořenovou zeleninou a dušenými prolisovanými žampiony. (Hodně podobné svíčkové).
  • RŮŽOVÉ RIZOTO S ŘEPOU A ČERSTVÝM SÝREM, italské rizoto, které svou růžovou barvu získalo přidáním rozmixované červené řepy. Čerstvý sýr je vmíchán přímo do rizota.
  • SLOVENSKÁ POCHOUTKA, dušená směs kuřecího a vepřového masa na žampionech a leču.
  • UHERSKÝ GULÁŠ, Kousky vepřového a hovězího masa přelité omáčkou se zeleninovou vložkou a bramborami. Příloha : chléb nebo pečivo.
  • WALDORFSKÝ SALÁT, porce plná vitamínů s geniální kombinací surovin v podobě dvou druhů celerů, jablek, ořechů, zakysané smetany a majonézy.
  • ZABIJAČKOVÝ GULÁŠ, vepřové maso a vnitřnosti nakrájené na menší kousky dušené na cibuli.
  • ZÁHORÁCKÝ ZÁVITEK (foto 19), plátek masa potřený česnekem a plněný zelím.
  • ZBRUF je označení pro druh omáčky na bázi rajčat, která se hodí především k těstovinám, např. ke špagetám. Výborně chutná, trochu připomíná známou boloňskou omáčku. Mezi základní suroviny na přípravu zbrufu patří cibule, mletá paprika, mleté maso, rajčata nebo rajčatový protlak a z koření bazalka a oregano.
  • ZELENINOVÝ EINTOPF (foto 33), jídlo z „jednoho hrnce“, patří k nejstarším německým tradičním jídlům. Jedná se o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např. s bramborovou polévkou. Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny.
  • ŽIVÁŇSKÁ Z VEPŘOVÉHO MASA, vepřové maso nakrájené na menší kousky dušené do měkka. Přidává se šunka, cibule, rajčatový protlak a brambory jako příloha.

Kalendář akcí

Zápis do MŠ

2. 5. 2024

Hlavní budova

(12:00 - 16:00 hod.) budova nám. Svobody 3/930, přízemí

Prohlídka školy

Prohlídku naší školy ve fotografiích si můžete zobrazit zde.

Ema Destinnová

Ema Destinnová (1878 - 1930) byla světoznámá česká operní pěvkyně a všestranně vzdělaná osobnost.

Poprvé s obrovským úspěchem vystoupila v roce 1898 berlínské Dvorní opeře. Hostovala také v Londýně, Vídni, Praze či Paříži. V Metropolitní opeře v New Yorku zpívala mj. po boku Enrica Carusa. Dnes je v povědomí veřejnosti díky svému vyobrazení na dvoutisícikorunové bankovce.

více o Emě Destinnové