Jídelní lístek
Aktuální jídelní lístek pro základní a mateřskou školu najdete zde
PŘÍPRAVA JÍDLA:





















MÉNĚ ZNÁMÉ PŘÍLOHY:
BULGUR, jde o nalámanou celozrnnou pšenici, která je už předvařená. Vyrábí se tak, že se pšenice nejprve vypere, usuší, podrtí na menší kousky a následně předvaří. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční hodnoty. A co víc, obsahuje minimální množství tuku.
DHAL, označuje půlenou luštěninu (čočku, hrách, cizrnu...). A také pokrm z jednoho hrnce, jehož základ tvoří loupané a půlené luštěniny, vařené doměkka a ochucené tradičním indickým kořením jako kurkuma, římský kmín, hořčičné semínko, garam masala, zázvor, česnek, mletý koriandr.
KUSKUS, je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo vařícím pokrmem.
LEPENICE, vařené brambory smíchané se zelím a rozmělněné na kaši.
ŠOULET, pokrm má typickou vůni a chuť po hrachu s kroupami, použitém koření a osmažené cibulce. Hrách a kroupy jsou uvařeny doměkka. Použité suroviny: kroupy, hrách, sůl, olej, slanina, cibule, česnek, majoránka
MÉNĚ ZNÁMÁ JÍDLA:
BALKÁNSKÝ DŽUVEČ, jídlo z rýže, masa a zeleniny. Jídlo je tureckého původu a s tureckými výboji se rozšířilo po skoro celé Evropě. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna v daném ročním období či kraji byly k dispozici.
CIKÁNSKÁ HOVĚZÍ ROLÁDA, hovězí maso naplněné směsí mletého vepřového a hovězího masa, kapií, hráškem, měkkým salámem.
ČOČKOVÁ SEKANÁ S OŘECHY A ZELENINOU, zdravá čočková sekaná se spoustou zeleniny, ovesných vloček a semínek s glazurou z worcestrové omáčky, kečupu a přírodního cukru
HAMBURSKÁ VEPŘOVÁ KÝTA, jemná smetanová omáčka s kořenovou zeleninou, šunkou a sterilovanou okurkou.
HRÁCH PO MYSLIVECKU, dušený hrách s vepřovým masem, houbami a smetanou. Podávané s chlebem.
HUMMUS, arabský pokrm připravovaný z uvařené cizrny (římského hrachu) smíchané s tahinou, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně.
JITRNICOVÝ PREJT, upečená směs předvařených masných surovin (vepřové maso, vepřová játra) smíchaná s dalšími surovinami a přísadami (cibule, veka, česnek, majoránka, nové koření mleté). Upečený prejt má typickou vůni a chuť po použitých surovinách a koření.
KOVBOJSKÉ FAZOLE, uvařené fazole s klobásou v leču. Podávané s chlebem.
KRŮTÍ PO MYSLIVECKU, dušené krůtí maso v omáčce z kořenové zeleniny a hub.
KUŘE PO ZAHRADNICKU, porce kuřete přelité šťávou se zeleninou.
KUŘECÍ BURRITO BOWL aneb ROZLOŽENÉ BURRITO, burrito se běžně dává do placek a balí do velké tortilly. Někdy se zapéká se sýrem, jindy se jí jen zabalené. Je původem z Mexika a můžete si ho udělat v nekonečném množství variací.
KUŘECÍ GULÁŠ PO TRENTINSKU, kuřecí maso nakrájené na kostky, dušené na cibuli, majoránce a loupaných rajčatech.
KVĚTÁKOVÉ KARI S ČOČKOU, oblíbené jídlo „z jednoho hrnce“ - uvařená čočka, květák, kari pasta, kurkuma, zjemněné kokosovým mlékem
MAKEDONSKÝ TOKÁŇ, maso nakrájené na kostky dušené na česneku se zeleninou (paprika, rajčata, fazolový lusk).
MAMINČINO KUŘE, dozlatova upečené kuřecí stehýnko s přílohou těstovin smíchaných s drobně krájenými játry a na plátky krájenými žampiony.
MEXICKÝ GULÁŠ, kousky dušeného masa v načervenalé omáčce s hráškem, posypané sýrem.
MUSAKA, tradiční zapékaný pokrm, připravovaný v oblasti Balkánu nebo Blízkého východu. Nejznámější variantou je musaka řecká, která se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor.
OKOUNÍK MOŘSKÝ, maso okouníka je pevné a šťavnaté. Jeho chuť je jemná a maso obsahuje relativně málo tuku. Okouník mořský patří mezi několik druhů ryb, které jsou v angličtině obecně označovány názvem redfish. Tato ryba je snadno rozpoznatelná díky své křiklavě červené barvě.
PODĚBRADSKÉ VEPŘOVÉ MASO, dušené vepřové maso na kořenové zelenině a rajčatech. Smetanová omáčka ze zeleniny (mrkve, květáku a hrášku).
RUSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ, smetanová omáčka s kořenovou zeleninou a dušenými prolisovanými žampiony. (Hodně podobné svíčkové).
SLOVENSKÁ POCHOUTKA, dušená směs kuřecího a vepřového masa na žampionech a leču.
UHERSKÝ GULÁŠ, Kousky vepřového a hovězího masa přelité omáčkou se zeleninovou vložkou a bramborami. Příloha : chléb nebo pečivo.
ZABIJAČKOVÝ GULÁŠ, vepřové maso a vnitřnosti nakrájené na menší kousky dušené na cibuli.
ZÁHORÁCKÝ ZÁVITEK, plátek masa potřený česnekem a plněný zelím.
ZBRUF je označení pro druh omáčky na bázi rajčat, která se hodí především k těstovinám, např. ke špagetám. Výborně chutná, trochu připomíná známou boloňskou omáčku. Mezi základní suroviny na přípravu zbrufu patří cibule, mletá paprika, mleté maso, rajčata nebo rajčatový protlak a z koření bazalka a oregano.
ZELENINOVÝ EINTOPF, jídlo z „jednoho hrnce“, patří k nejstarším německým tradičním jídlům. Jedná se o značně zahuštěnou polévku s různými přísadami, srovnatelné např. s bramborovou polévkou. Pokrm se skládá z různých druhů zeleniny.
ŽIVÁŇSKÁ Z VEPŘOVÉHO MASA, vepřové maso nakrájené na menší kousky dušené do měkka. Přidává se šunka, cibule, rajčatový protlak a brambory jako příloha.
NĚCO MÁLO Z JÍDELNÍČKU:




































